Csatlakozás módja

Azok az önkormányzatok, akik aktívan szeretnének részt venni az EKF programban, elköteleződésüket (közgyűlési, illetve testületi ülés döntés alapján) egy együttműködési szerződés megkötésével fejezhetik ki. A szerződéskötés a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. munkájának támogatására életre hívott, Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvánnyal történik. Az EKF-es tagság a program minden kulturális, gazdasági, turisztikai előnyével együtt, a települések részéről pénzügyi hozzájárulással jár. A járásközpontok esetében ez évente 2 euró/lakos hozzájárulást jelent, míg a többi település esetében ez az összeg 1 euró/lakos/év. A 2021–2023 között esedékes díjfizetéssel szeretnénk biztosítani, hogy a résztvevő önkormányzatok, valamint a területükön működő civil szervezetek, intézmények, egyesületek, piaci szereplők stb. valóban sajátjuknak érezzék a programot, annak minden pozitív hozadékával együtt, s közben felelősséggel viseltessenek a saját maguk által vállalt programok megvalósításáért, azok színvonalas végrehajtásáért. A Közalapítvánnyal történő szerződéskötésen keresztül a pénzek átlátható felhasználásának teljeskörű biztosítását kívánjuk elérni, a régióból befizetett összeget pedig egy ún. régiós támogatási alapba csatornázzuk be.

Az egyik talán legfontosabb, EKF-es tagsággal járó előny a települések hazai és európai szintű marketingje és láthatósága lesz, amellett, hogy minden, a régióban megvalósuló programhoz a nemzetközi kommunikáción túl magas szintű szakmai segítséget, managementet vagy akár kurátori támogatást is tudunk biztosítani.

Határozott meggyőződésünk, hogy a 2023-as év, valamit az azt megelőző felkészülési időszak képes lesz új pályára állítani a régiót, melynek köszönhetően valódi térségi együttműködés jöhet létre. Célunk, hogy az EKF címben rejlő lehetőséget kihasználva a régió markánsabban jelenjen meg az európai horizonton is, melyhez gyakorlatilag minden szükséges kapacitásunk és kvalitásunk rendelkezésre áll (úgy mint, remek földrajzi adottságok, gazdag kulturális élet, kimagasló gasztronómia, bor-kultúra, erős kézművesipar, egész éven át tartó gazdasági eltartóképesség stb.). Az EKF cím lényege nem csupán egy egyéven át tartó rendezvénysorozat sikeres lebonyolítása, hanem lehetőség arra, hogy bebizonyítsuk, a térségi összefogáson keresztül hosszútávú fejlődést, életszínvonalnövekedést és a régióban élők jobb boldogulását tudjuk elérni és fenntartani 2023 után is!

Az EKF régióban található települések neveit, melyek már aláírták az együttműködési megállapodást a VEB 2023 Zrt-vel, itt nézheti meg.