Gyakran ismételt kérdések

1. Hol tudom megnézni, hogy a településem beletartozik-e a Veszprém-Balaton 2023 EKF által lefedett régióba?
 
A régiós aloldal alján felsoroltuk az összes települést, amely beletartozik az EKF régióba. Az EKF régiót, Veszprém és a veszprémi járás településein túlmenően, a Balaton kiemelt üdülőkörzetébe tartozó települések (a 2000. évi CXII. törvény 1. számú mellékletében foglalt településlistát alapul véve), a várpalotai, zirci, ajkai járások települései alkotják. Mindezt kiegészítve az EKF régió része néhány olyan település, amely ugyan a fenti területi egységekbe nem sorolható be, de attraktivitása, kulturális jelentősége, közelsége miatt mindenképp a régió részeként szerettük volna kezelni. 
 
 
2. A felsorolt települések automatikusan a Veszprém-Balaton 2023 EKF régió részei lesznek?
 
Az első kérdésre adott válaszban megadott települések mindegyike számára nyitott a lehetőség, hogy csatlakozzon a Veszprém-Balaton 2023 EKF programjához. Mindez azonban nem történik meg automatikusan. Mindegyik településsel egy együttműködési megállapodást kötünk, amely alapján a település egyrészt vállalja, hogy anyagi hozzájárulást biztosít az EKF megvalósításához, az EKF csapata pedig a megállapodás értelmében megnyitja a támogatási, együttműködési lehetőségeket az adott település, és az ott tevékenységüket kifejtő nem önkormányzati szereplők felé.  Minderről részletes információ a régiós aloldal általános bevezetőjében található >>, az együttműködési megállapodás mintáját pedig ide kattintva lehet letölteni >> .
 
 
3. Csak a helyi önkormányzatoknak kell együttműködési megállapodást kötniük?
 
Alapesetben igen. Minden jogosult helyi önkormányzatnak eljuttattuk az együttműködés keretrendszerét bemutató felhívásunkat és az együttműködési megállapodást. Amennyiben a helyi önkormányzat amellett dönt, hogy csatlakozik az EKF-hez, elfogadja és aláírja a megállapodást, azáltal nem csak az önkormányzat, hanem a településen EKF által valamilyen módon támogatott programot, projektet tervező, megvalósító szervezet (civil szervezet, vállalkozás, intézmény) automatikusan jogosulttá válik az EKF programban való részvételre, velük külön együttműködési megállapodásra nincs szükség.
 
 
4. Mit tehetek, ha a terveimmel érintett település még nem döntött az EKF-hez való csatlakozásról vagy ha esetleg nemleges döntést hozott?
 
Az első esetben azt javasoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot a település vezetésével, és érdeklődj, hogy hol tart a folyamat. Több esetben azt tapasztaltuk, hogy amíg konkrét projektötlet nem merül fel, addig nem kerül napirendre a csatlakozás kérdése. 
A második esetben, ha esetleg az adott település úgy döntött, hogy nem kíván csatlakozni az EKF-hez, akkor is van még lehetőség arra, hogy mégse maradjatok ki. Ekkor is szükség van az együttműködési megállapodásra a többi településsel azonos feltételek mentén. Ilyen esetekben az EKF szervezete nem a helyi önkormányzattal köt megállapodást, hanem a hozzájárulási díjat megfizető szervezettel. E megállapodás alapján is mindegyik, a településen EKF által valamilyen módon támogatott programot, projektet tervező, megvalósító szervezet automatikusan jogosulttá válik az EKF programban való részvételre, velük külön együttműködési megállapodásra nincs szükség. Ha ilyen helyzetben lennétek, kérjük vegyétek fel velünk a kapcsolatot a [email protected] e-mail címen.
 
 
5. Mi a helyzet, ha a projektötletem több településen valósulna meg?
 
Csak olyan projektetek tudunk támogatni, amelyek az EKF -hez való csatlakozás mellett döntő településeken valósulnak meg. A megvalósítás helyszínét a pályázatainkban pontosan fel kell tüntetni. 
 
 
6. Lehet később is csatlakozni majd?
 
Igen, a csatlakozás lehetősége egészen 2023 végéig nyitva áll. Az együttműködési megállapodás értelmében a csatlakozás mellett döntő települések 2021, 2022 és 2023 során vállalják a hozzájárulási díj megfizetését. A később csatlakozók esetében is a teljes 3 éves hozzájárulás megfizetése szükséges (tehát ha egy település csak 2022 elején dönt a csatlakozás mellett, akkor is meg kell – visszamenőleg is fizetnie – a 3 éves hozzájárulást). 
 
 
7. Ahhoz, hogy 2020/21 telén már adhassak be pályázatot, kell-e a település döntése és az együttműködési megállapodás megkötése?
 
Igen, legalább a képviselőtestület döntésére szükség van.  Ha esetleg e döntés nemleges, akkor a fenti, erre vonatkozó kérdésre adott válasz alapján külön megállapodás kötése szükséges.