Minipályázatok

Kis közösségek nagy lehetősége

Újító kezdeményezés, szokatlan forma: közösségi olyan projektekkel  lehet pályázni, amelyek a helyi közösségi és kulturális élet önszerveződő programjainak, tevékenységeinek ösztönzését szolgálják. És a támogatásukról közösségi testületek döntenek.

2023 őszéig még 3 alkalommal tervezzük meghirdetni ezt a felhívást. Érdemes már most megismerni a feltételeket!

A támogatási forma újdonságai: 

 • Egységtámogatás: minden nyertes projekt 350.000 Ft támogatást kap (nincs előzetes költségterv, csak az ötletet díjazza a zsűri) 
 • Egyszerűsített űrlap, online benyújtás 
 • Közösségi döntéshozás: 12 fős helyi testület dönt majd a támogatásokról – a zsűribe bárki jelentkezhet, akinek az EKF-régióban van az állandó lakcíme

Következő forduló megnyílik: 2022.12.15 -én

Kinek szól ez a program? Mit jelent a Minipályázat?

Veszprém város, illetve az EKF-együttműködési megállapodással rendelkező települések formális közösségei, kultúráért tevékenykedő civil szervezetei pályázhatnak. Az első fordulóban 2022. december 1. és 2023. március 31. között megvalósuló művészeti-kulturális vagy helytörténeti értékkel rendelkező közösségi eseményeket várunk, amelyek friss megközelítéssel reagáljanak valós, helyi igényekre a színház, zene, képzőművészet, iparművészet, mozgásművészet, tánc, építészet, kultúrtörténet, helytörténet, népművészet, tájkultúra, ökológia (táj és ember együttélése) területén belül.

Hogyan lehet benyújtani a pályázatot?  

A pályázatok benyújtása online történik, egyszerű űrlap kitöltésével. 

Kötelező mellékletek: 

 • Aláírási címpéldány egyszerű másolata 
 • NAV 0 igazolás vagy köztartozásmentesség igazolása 
 • Bankszámlaigazolás (legutolsó kivonat első oldala)

Benyújtási határidő: 2023. január 15.

A pályázatok sikeres elkészítését a már ismert régiós, valamint online konzultációkkal is segíteni fogjuk.

A helyszíni tanácsadás, konzultáció alkalmai:

A helyszíni tanácsadás, konzultáció alkalmai:

 • November 30. 16 óra – Siófok, Városháza – Házasságkötő Terem (8600 Siófok, Fő tér 1.)
 • December 1. 16 óra – Marcali, Kulturális Korzó (8700 Marcali, Múzeum köz 2.)
 • December 6. 16 óra – Ajka, Városi Múzeum és Fotógaléria (8400 Ajka, Szabadság tér 4.)
 • December 7. 9h – 15h Nyílt nap, Veszprém, Kossuth utcai EKF iroda Veszprém-Balaton 2023 (8200 Veszprém, Kossuth Lajos u. 3.)
 • December 8. 16 óra – Várpalotai Inkubátorház, (8100 Várpalota, Szent István u 16.)

Mi az a közösségi döntéshozás?

A közösségi döntéshozatal évezredes múltra tekint vissza, hiszen a kis közösségekben mindig jellemző volt, hogy a mindenkit érintő ügyekről együtt határoztak. Az elmúlt évtizedekben újra felfedezte magának ezt a módszert az üzleti világ, majd a közélet is. Kiemelkedő sikeressége miatt manapság cégek, szervezetek és önkormányzatok is egyre nagyobb arányban élnek ezzel a módszerrel.  

Mivel az Európa Kulturális Fővárosa Program közös ügyünk, és szeretnénk minél közelebb vinni a kis közösségekhez, ezért olyan támogatási rendszert dolgoztunk ki, amelyben a programokról azok közvetlen felhasználói dönthetnek. Vagyis a beérkezett és formailag és jogilag hibátlan pályázatok közül az EKF-régió lakosaiból toborzott testület fogja kiválasztani a nyerteseket.

Hogy színesebb, átláthatóbb, közösségibb, átgondoltabb és elkötelezetebb lehessen a 2023-as év. 

A zsűri elvonul Tihanyba a “Magtár” most felújított különleges épületébe. 2023. február 11-én szombaton, vagy 12-én vasárnap 9-16 óráig. Egyik napon a régiós pályázatok, másik napon a veszprémiek kerülnek bírálatra.

PÁLYÁZAI CSOMAG

 • sablon
 • nyilatkozat