Minipályázatok

Kis közösségek nagy lehetősége

Újító kezdeményezés, szokatlan forma: közösségi olyan projektekkel  lehet pályázni, amelyek a helyi közösségi és kulturális élet önszerveződő programjainak, tevékenységeinek ösztönzését szolgálják. És a támogatásukról közösségi testületek döntenek.

Az utolsó pályázati kapu 2023. júl. 15-én bezárult. A támogatást kapott projektek listája a dokumentumok között megtalálható >>>>

A támogatási forma újdonságai: 

  • Egységtámogatás: minden nyertes projekt 350.000 Ft támogatást kap (nincs előzetes költségterv, csak az ötletet díjazza a zsűri) 
  • Egyszerűsített űrlap, online benyújtás 
  • Közösségi döntéshozás: 6-12 fős helyi testület dönt majd a támogatásokról – a zsűribe bárki jelentkezhet, akinek az EKF-régióban van az állandó lakcíme.

Kinek szól ez a program? Mit jelent a Minipályázat?

Veszprém város, illetve az EKF-együttműködési megállapodással rendelkező települések formális közösségei, kultúráért tevékenykedő civil szervezetei pályázhatnak. A következő fordulóban (sorban ez lesz a negyedik) 2023. június 15 – július 15. között lehet majd pályázatot benyújtani. A támogatásban részesülő művészeti-kulturális vagy helytörténeti értékkel rendelkező közösségi eseményeket pedig majd szeptember 1. és december 31. között lehet megvalósítani.

Olyan programokat várunk, amelyek friss megközelítéssel reagáljanak valós, helyi igényekre a színház, zene, képzőművészet, iparművészet, mozgásművészet, tánc, építészet, kultúrtörténet, helytörténet, népművészet, tájkultúra, ökológia (táj és ember együttélése) területén belül.

Hogyan lehet benyújtani a pályázatot?  

A pályázatok benyújtása online történik, egyszerű űrlap kitöltésével. 2023-ban várhatóan nem hirdetünk meg újabb fordulót. Az eredetileg tervezett 4 forduló lezajlott.

Kötelező mellékletek: 

  • Aláírási címpéldány egyszerű másolata 
  • NAV 0 igazolás vagy köztartozásmentesség igazolása 
  • Bankszámlaigazolás (legutolsó kivonat első oldala)
A pályázatok sikeres elkészítését szükség esetén online konzultációkkal is segíteni fogjuk.

Mi az a közösségi döntéshozás?

A közösségi döntéshozatal évezredes múltra tekint vissza, hiszen a kis közösségekben mindig jellemző volt, hogy a mindenkit érintő ügyekről együtt határoztak. Az elmúlt évtizedekben újra felfedezte magának ezt a módszert az üzleti világ, majd a közélet is. Kiemelkedő sikeressége miatt manapság cégek, szervezetek és önkormányzatok is egyre nagyobb arányban élnek ezzel a módszerrel.  

Mivel az Európa Kulturális Fővárosa Program közös ügyünk, és szeretnénk minél közelebb vinni a kis közösségekhez, ezért olyan támogatási rendszert dolgoztunk ki, amelyben a programokról azok közvetlen felhasználói dönthetnek. Vagyis a beérkezett és formailag és jogilag hibátlan pályázatok közül az EKF-régió lakosaiból toborzott testület fogja kiválasztani a nyerteseket.

A régiós és a veszprémi pályázatokról külön-külön testület dönt majd. A 3. pályázati forduló döntéshozatali dátumai a következők:

A régiós és a veszprémi pályázatokról külön-külön testület dönt majd. A 4. pályázati forduló döntéshozatali dátumai a következők:

2023. július 29. szombat: régiós pályázatok értékelése – Zánka, Tenger-szem Panzió
2023. július 30. vasárnap: veszprémi pályázatok értékelése – Veszprém, Oliva Rooftop bár

A program mindkét nap 9h30-16h óráig tart, a döntéshozókat frissítővel és finom ebéddel várjuk.