Veszprém város történeti forrásainak digitális tára

 A projekt címe:

„Veszprém város történeti forrásainak digitális tára”

A projekt azonosító száma:

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01168

A kedvezményezett neve: Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány

A szerződött támogatás összege:  25 000 000 forint

A támogatás mértéke %-ban: az elszámolható költségek 100 %-a

A projektzárás várható időpontja: 2023. március 31.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt bemutatása: 

A közalapítvánnyal együttműködő 4 intézmény: a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Laczkó Dezső Múzeum és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár archív dokumentumainak digitalizálásához egy A0 formátumú, lapbehúzós szkenner és és egyéb a dokumentáláshoz szükséges speciális eszközök és anyagok segítségével.

A nagy volumenű archiválás, illetve az ezeket a digitalizált dokumentumokat bemutató honlap elkészítése mellett 16, a hagyományokhoz kapcsolódó kulturális rendezvény megtartását vállalta a pályázatban az alapítvány a 4 együttműködő intézmény segítségével. A kiállításmegnyitók, múzeumpedagógiai és levéltári órák, intézmény- és projektbemutató rendezvények 2022 szeptemberéig lezajlottak.

Az országos szinten egyedülálló online felület kialakítása nagy mértékben megkönnyíti majd mind az amatőr, mind a professzionális kutatók munkáját. Lehetővé válik az otthonról végezhető történeti kutatás, amelynek nincs időbeli és térbeli korláta.  A Veszprém város által tervezett várostörténeti monográfia elkészítéséhez is alapvető segítséget jelent a történeti források digitális másolatainak ilyen módon közzétett gyűjteménye. A modern közgyűjtemények felé ma már az online digitális tartalomszolgáltatás fejlesztése alapvető elvárás. A közgyűjteményi szolgáltatások színvonalának emelése a digitális világhoz való alkalmazkodás révén valósul meg a legjobban.

A kutatókon kívül is mindenki szabadon böngészheti a feltöltött anyagokat, ezáltal erősödik a város lakóinak helyi kötődése, lokálpatriotizmusa. Az anyagok használhatók az iskolai oktatásban is, színesebbé és élményközpontúbbá téve a történelmi és helytörténeti témák feldolgozását.